آداپتورآموزشیالکترونیک

معرفی آداپتورها و کاربرد انواع آداپتور منبع تغذیه سوئیچینگ، ترانسی و صنعتی

در این جستار آموزشی از سری مطالب آموزشی وبسایت بهترکالا به موضوع معرفی آداپتورها و چگونگی ساخت و کارکرد انواع آداپتور خواهیم پرداخت. همچنین در این مطلب خواهیم گفت که منبع تغذیه‌ی مورد اشاره با چه ظاهر و ویژگی‌های فنی مختلفی ساخته می‌شود و در هنگام نیاز به خرید آداپتور باید به چه مواردی دقت کنیم و چگونه از راهنمای خرید آداپتور بهره ببریم. در واقع اگر آداپتور دستگاه ما خراب شد باید از کجا اقدام به خرید این کالا کنیم و چه مواردی را در هنگام خرید در نظر بگیریم؟ در نهایت دو لینک از دو فروشگاه اینترنتی معتبر جهت خرید اینترنتی انواع آداپتورها در اختیار شما قرار خواهیم داد. پس تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید و در صورت نیاز پرسش‌های خود را در بخش نظرات با کارشناسان فنی ما در وبسایت بهترکالا در میان بگذارید.

آداپتور چیست ؟

اگر به زبان ساده قصد داشته باشیم این دستگاه را معرفی کنیم باید گفت که آداپتور ابزاری است که توانایی تبدیل ولتاژ برق جهت کاهش ولتاژ را دارد. این دستگاه ولتاژ ورودی ( معمولا 110 ولت تا 220 ولت AC ) را کاهش می‌دهد تا برای دستگاه‌های الکترونیکی قابل استفاده شود. پس معمولا آداپتورها جریان برق متناوب یا همان AC مثل برق شهری 220 ولت را به ولتاژ مستقیم DC تبدیل می‌کنند تا به عنوان برق ورودی مطمئن برای وسایل الکترونیکی حساس به‌کار بروند. البته برای این موارد می‌توان از باتری هم استفاده کرد اما استفاده از باطری هزینه بر هست و طبیعی است که استفاده از آداپتور در درازمدت اقتصادی‌تر از باتری DC خواهد بود.

این دستگاه دارای 2 مولفه بسیار مهم است به نام ولتاژ خروجی و شدت جریان یا همان آمپر. انواع آداپتور می‌تواند شامل آداپتورهای 3 ولت تا 48 ولت با شدت جریان‌هایی از 300 میلی‌آمپر تا 50 آمپر باشد.

آداپتور ترانسی دیواری
آداپتور ترانسی دیواری

از Adapter که معمولا AC-DC است و مبدل الکتریکی به‌شمار می‌آید به‌عنوان منبع تغذیه لوازم الکترونیکی که دارای منبع تغذیه درونی نیستند بهره برده می‌شود. در واقع منبع تغذیه داخلی لوازم برقی و الکتریکی و… با آداپتورها یکسان هستند یا ساختاری یکسان دارند و همگی جریان متناوب برق را با ولتاژ بالا به جریان مستقیم با ولتاژ پایین تبدیل می‌کنند.

مشخصات مهم آداپتورها ولتاژ و آمپر

همان‌گونه که در بخش بالا کوتاه اشاره شد، این دستگاه شامل دو مشخصه‌ی بسیار مهم است به نام ولت و آمپر. به این معنا که در هنگام خرید آداپتور نیاز است که حتما به ولتاژ دستگاه که معمولا با V نمایش داده می‌‎شود و شدت جریان خروجی یا همان آمپر که با mA یا A نشان داده می‌شود، با دقت نگریسته شود. برای نمونه ممکن است که شما یک مودم ADSL داشته باشید که قبلا دارای منبع تغذیه 12 ولت 1 آمپر بوده که هم‌اکنون به هر دلیلی خراب شده، پس در نتیجه باید دقیقا آداپتوری با همین مشخصات را خریداری و جای‌گزین کنید. یا در نمونه دیگر ممکن است که دوربین مداربسته شما از آداپتورهای 12V 2A بهره ببرد، پس طبیعی است که همین کالا را باید تهیه کنید.

ولتاژ خروجی، ورودی و هرتز

ولتاژ خروجی Output voltage در انواع آداپتورها می‌تواند از 3 تا 48 ولت باشد. به این معنی که دستگاه برق را با ولتاژ متناوب AC مثلا 220 ولت شهری دریافت کرده و به شما ولتاژهایی مانند 3V 4.5V 5V 6V 7V 7.5V 9V 10V 12V 14V 15V 16V 18V 18.5V 19V 19.5V 20V 32V 36V 42V 48V را به عنوان ولتاژ کاهش یافته‌ی خروجی ارائه دهد. نکته مهم این است که معمولا میزان ولتاژ باید دقیق در نظر گرفته شود و ابزارهای گوناگون به میزان ولتاژ حساس هستند. در نتیجه تا جای ممکن کوشش کنید ولتاژ را دقیق درنظر بگیرید، هرچند گاهی مواقع باتوجه به کم‌یاب بودن کالا در بازار نیاز است که یک ولتاژ نزدیک به ولتاژ مورد نظر و با مشورت متخصص این امر تهیه شود.

ولتاژ چنین تعریف می شود که اختلاف پتانسیل برقی یا فشار برق میان دو نقطه نیروی الکتریکی است که جریان الکتریکی را میان آن دو نقطه ایجاد می‌کند. ولتاژ ورودی معمولا 110V تا 240V است که مشخصا شامل ولتاژ استاندارد ایران یعنی 220 ولت شهری می‌شود و فرکانس نیز باید بین 50Hz تا 60 هرتز باشد که روشن است 50 هرتز گزینه مناسب وسایل برقی در ایران است.

آداپتور رومیزی بین راهی و ولتاژ و آمپر
آداپتور رومیزی بین راهی و ولتاژ و آمپر

شدت جریان آمپر

مشخصه‌ی مهم دیگر پس از ولتاژ، شدت جریان یا آمپر ampere آداپتورها است. هر دستگاهی یک میزان مشخص نیاز به شدت جریان دارد و هر آداپتوری یک شدت جریان یا آمپر حاکثری دارد. پس این مورد را نیز تا جای ممکن مد نظر قرار دهید. اما نکته‌ای که می‌توان در این زمینه گفت، این است که معمولا شدت جریان را می‌توان کمی بالاتر هم در نظر گرفت و گاهی بهتر است که آمپر منبع تغذیه را حتی به عمد! بالاتر مدنظر بگیرید. بیش‌تر دستگاه‌ها ( به جز آن‌هایی که شارژ می‌شود و حساس هستند ) اگر شدت جریان یا آمپر بالاتر از حد مورد نیازشان باشد، فقط به اندازه‌ی مورد نیاز جریان می‌کشند و از این بابت مشکلی نخواهد بود.

هم‌چنین برای نمونه آداپتورهای سوئیچینگ معمولا در استفاده‌های درازمدت مقداری کاهش آمپر خواهند داشت ( بین 10 تا 30 درصد ) پس بالاتر بودن آمپر در واقع آسیبی به بیش‌تر وسایل نمی‌زند. ( در موارد خاص ممکن است آسیب بزند )

آمپر یکای ( واحد ) اندازه‌گیری جریان الکتریکی در دستگاه اس آی است که به نام فیزیک‌دان اهل فرانسه آندره_ماری آمپر نام‌گذاری شده است. میزان آمپرها را آمپراژ می‌گویند.

فیش آداپتور

یکی دیگر از موارد مهم که در هنگام خرید باید در نظر داشت اندازه و نوع فیش آداپتورها است. فیش‌ها ممکن است در وسایل گوناگون متفاوت باشند و اندازه‌های گوناگونی داشته باشند. البته یک استاندارد مشخص برای بیشتر آداپتورها وجود دارد اما برخی از دستگاه‌ها دارای ورودی مادگی کوچکتر یا بزرگ‌تری اس حالت استاندارد هستند یا اینکه منفی وسط هستند و.. پس حتما این مورد را نیز باید با دقت در نظر گرفت.

قطعات الکترونیکی و مدار آداپتورها

شاید به صورت فراگیر بتوان گفت که اغلب تبدیل‌گرهایی ( =مبدل ) که جریان AC متناوب را به جریان DC مستقیم تبدیل می‌کنند ( کاهش می‌دهند ) منابع تغذیه‌ای هستند که در درون خود یک ترانسفرمر جهت تبدیل کردن ولتاژ بالا به پایین ، مبدل جریان متناوب به جریان مستقیم ، پالایه‌ها ( فیلتر ) ، مبدل امواج و و در نهایت کنترل کننده جریان الکتریکی را در خود جای داده‌اند. اگر یک آداپتور سوئیچینگ را باز کنید معمولا با یک مدار الکترونیکی روبرو خواهید شد که قطعات گوناگون الکتریکی مانند خازن، مقاومت و.. روی آن مونتاژ شده است.

مدار آداپتورهای سوئیچینگ
مدار آداپتورهای سوئیچینگ

برتری‌های آداپتورهای سوئیچینگ در برابر ترانسفورماتورها

این دسته از منابع تغذیه دارای برتری‌های گوناگونی در برابر منابع تغذیه AC-AC مثلا ترانسفورماتورها هستند و به همین دلیل این مورد باعث شده تا روز به روز کاربرد بیش‌تری در میان کاربران و تولیدکنندگان وسایل الکترونیکی پیدا کنند و روز به روز ترانس‌های مبدل ولتاژ کنار گذاشه شوند. در زیر به برخی از برتری‌های آن اشاره خواهیم کرد:

  1. ایمنی بیش‌تر : آداپتورهای سوئیچینگ به دلیل خروجی ولتاژ کاهش یافته معمولا بسیار امن هستند. در بیش‌تر موارد ولتاژ خروجی بسیار پایینی دارند که این مورد باعث می‌شود خطرات جانی برای انسان‌ها و کاربران خود نداشته باشند.
  2. نویز کم‌تر : این دسته از منبع تغذیه‌ها سر و صدای کم‌تری ایجاد می‌کنند. البته میزان اندکی نویز یا سر و صدا ممکن است وجود داشته باشد اما روز به روز این موارد توسط شرکت‌های تولیدی کم‌تر و کم‌تر می‌شود.
  3. اندازه و وزن کم‌تر : از دیگر موارد بسیار مهم که می‌توان به عنوان برتری از آن یاد کرد، کاهش یافتن اندازه و حجم کم‌تر و وزن پایین تر است. بدون شک آداپتورهای سوئیچینگ بسیار کم‌وزن‌تر و کوچک‌تر از ترانس‌ها هستند. با این شرایط حمل و نقل و جابه‌جایی آن‌ها در برابر ترانسفورماتورها ساده‌تر است.
  4. تعویض ساده : جای‌گزینی ساده‌ی این دستگاه نیز از دیگر موارد مهم است. برعکس دیگر منابع تغذیه آداپتورها معمولا از طریق فیش نری آداپتور خروجی ولتاژ خود را به کاربر ارائه می‌دهند و در صورت خرابی کاربر می‌تواند تنها با در نظر گرفتن ولتاژ و شدت جریان آمپر دقیق، اقدام به خرید آداپتور جدید کرده و آن را جای‌گزین کند.
آداپتورهای صنعتی
آداپتورهای صنعتی

دسته‌بندی انواع آداپتور

  • ظاهر : آداپتورها از نظر ظاهری نیز می‌توانند دسته بندی شوند. برای نمونه می‌توان به آداپتورهای دیواری اشاره کرد که مستقیم به پریز برق متصل می‌شوند و نیازی به کابل پاور جداگانه برای اتصال به پریز برق ندارند. یا نوع دیگر که آداپتور بین راهی یا دو طرف سیم یا رومیزی نامیده می‌شود و به کابل برق جداگانه که معمولا کابل پاور 2 شیار یا همان کابل برق رادیویی است نیاز دارد تا بتواند به پریز برق متصل شود. مورد سوم آداپتورهای صنعتی است که بدون پوشش هستند معمولا در شدت جریان‌های بالا مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند و معمولا دارای قیمت ارزان‌تری در برابر دیگر انواع هستند. منبع تغذیه سوئیچینگ متغیر DVB و DVD نیز از دیگر منابع تغذیه هستند که در این مطلب نمی‌توان زیاد به آن پرداخت.
  • مدل تغذیه : هم‌چنین در یک دسته بندی دیگر می‌توان انواع آداپتور را به دو دسته‌ی ترانسی و سوئیچینگ تقسیم کرد. مدل ترانسی معمولا دارای اندازه‌ی بزرگ‌تر و وزن بیش‌تر است و به صورت دیواری در شدت جریان‌های پایین عرضه می‌شود و شدت جریان دقیق‌تری را در برابر سوئیچینگ‌ها ارائه می‌دهد اما ولتاژ آن صاف و پایداری مدل سوئیچینگ را ندارد. مدل سوئیچینگ اندازه و وزن کم‌تری داشته و ولتاژ صاف و دقیق‌تری را به کاربر ارائه می‌هد هرچند شدت جریان یا آمپر آن معمولا کم‌تر از میزان اسمی آن است.

خرید اینترنتی انواع آداپتور و ترانسفورماتور

در پایان به معرفی دو وبسایت معتبر ثبت شده و دارای مجوز رسمی از وزارت صنعت و وزارت ارشاد خواهیم پرداخت که انواع منبع تغذیه یعنی آداپتورها و ترانسفورماتورها را به صورت اینترنتی در ولتاژ و آمپرهای گوناگون عرضه می‌کنند؛ خواهیم پرداخت. شما می‌توانید در صورت نیاز به خرید آداپتور از طریق لینک‌های زیر اقدام به خرید جزیی و عمده کنید.

کلیک کنید : خرید انواع آداپتور از فروشگاه چیستا الکترونیک

کلیک کنید : فروش انواع آداپتور از فروشگاه فروهر

کلیک کنید : خرید انواع ترانسفورماتور از فروشگاه چیستا

کلیک کنید: فروش انواع ترانس از فروشگاه فروهر

برچسب ها

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن