آموزشیباغبانی

هرس درختان آموزش اصول و زمان مناسب

در این جستار ( مطلب ) به شیوه‌های درست هرس درختان و نکات مهم آن می‌پردازیم. ولی پیش از آن باید این را بدانید که امروزه با توجه به وضعیت آب‌وهوایی کشور ایران کاشت درختان با نیاز آبی بالا یک اشتباه بزرگ است! اگر قصد راه‌اندازی باغ را دارد حتما به سوی درخت‌کاری دیم با نیاز آبی کم بروید. برای اطلاعات بیش‌تر درباره‌ی راه‌اندازی باغ دیم این نوشتار را بخوانید: احداث باغ دیم

اهمیت هرس درختان به صورت اصولی

پیش و پس از هرس درختان
پیش و پس از هرس درختان

درختان میوه‌دار ( مثمر ) و تزئینی برای داشتن اسکلت مقاوم در برابر عوامل ناخوشایند طبیعی و محیطی ( از جمله بارش برف سنگین ، باران ، باد و نیز بیماری‌ها و آفات ) و همچنین افزایش باردهی در دختان میوه نیاز به هرس درختان به صورت اصولی و تربیت و رشد درست شاخساره‌های خود دارند. هرس درختان به‌ویژه در سال‌های نخستین پس از کاشت نهال و رشد درخت بسیار اهمیت دارد.

نتیجه هرس نامناسب درخت چیست

چراکه رشد ساماندهی نشده‌ی شاخه‌ها پس از چند سال به دلیل تولید انبوه شاخساره و متراکم شدن تاج بنابه دلیل‌هایی از دسته: کاهش رخنه‌ی نور به بخش‌های درونی شاخساره و رشد شاخه‌ها با زاویه‌ی بسته که منجر به آسیب مریستم‌های کناری در محل زاویه بسته خواهد شد. افزون بر کاهش استواری شاخه‌ها منجر به کاهش عمر مفید و همچنین کاهش بازدهی اکولوژیک و بادهی درخت شده و رشد اصولی و کافی درخت و تولید تاج پوشش مناسب آن را کاهش می‌دهد.

بهترین زمان برای هرس درختان

بهترین زمان فرم‌دهی به درختان در چند سال آغازین پس از کاشت نهال و جای‌گیری درخت است. در شرایط کنونی بهتر است هرس در پایان زمستان و هنگامی که دمای هوا در حال افزایش است انجام گیرد، اگر هرس درخت در زمانی که دمای هوا کاهش یافته است انجام پذیرد، آسیب‌پذیری بافت‌های گیاه در برابر سرمازدگی افزایش می‌یابد.

آموزش هرس درختان
آموزش هرس درختان

کدام شاخه‌ها را باید هرس کرد

  1. همگی پاجوش‌ها و ریشه‌جوش‌ها بریده شوند ( بدون آسیب به تنه‌ی اصلی )
  2. شاخه‌های ضعیف، خشک، آفت‌زده، بیمار، شکسته ( دارای خطر واژگونی )، پوسیده، شاخه‌های دارای آسیب غیرقابل بازگشت و آسیب دیده از فعالیت حشرات، جانوران یا برخوردهای فیزیکی.
  3. شاخه‌هایی که برای ره‌گذران ایجاد دشواری و مزاحمت می‌کند و سرگیر است.

چگونه هرس کنیم و نکات مهم؟

  • ضدعفونی کردن ابزار باغبانی که به‌کارگرفته می‌شود برای جلوگیری از جابه‌جایی عوامل بیماری‌زا به گیاهان تندرست پیش از هرس بایسته ( لازم ) است.
  • رعایت نکات ایمینی و مجهز کردن کارگران هرس‌کار برای جلوگیری از هرگونه آسیب و خطر احتمالی.
  • شاخه‌های سنگین و تناور باید در چند مرحله بریده شوند تا از شکسته شدن شاخه‌های سنگین جلوگیری شود.
  • شاخه‌های دارای قطر بیش از 2 سانتی‌متر با اره باید هرس و جدا شود.
  • تراز و سطوح پس از هرس و برده شدن شاخه‌ها باید با چسب باغبانی پوشانده شود تا از رخنه‌ی هرگونه بیماری جلوگیری کند.
  • از گردآوری شاخه‌های آفت‌زده ، بیمار و قطع شده در محل باغ خودداری کنید. شاخه‌های آفت‌زده را بسوزانید.
درختان دیم و با نیاز آبی کم
سرو ، کاج ، بلوط ، بادام کوهی ، زیتون ، انجیر، انگور
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن